Insectenhotel Buginn

In 2013 was er een prijsvraag van het Centrum voor Beton met als opdracht: ‘Ontwerp een betonproduct met natuurwaarde’. Deze prijsvraag is gewonnen door Erik Bretveld, ecologisch hovenier, in samenwerking met de ontwerpers van Studio Uberdutch. Zij ontwikkelden een bouwsteen, die tevens als nestelruimte voor insecten kan dienen. De prijs bestond uit onder meer een geldbedrag voor de verdere ontwikkeling van het product.

Bouwsteen met gaatjes

Onder de handelsnaam ‘Buginn’ is inmiddels een prototype verschenen. De Buginn is een bouwsteen met gaatjes. Hiermee wordt beoogd een oplossing te vinden voor de ontoegankelijkheid van hedendaagse bouwmaterialen voor insecten, met name de solitaire bijen en wespen die de voorkeur geven aan zonbeschenen lemige wanden en poreuze muren Overigens is de kans groot dat ook andere dieren zoals kevers of spinnetjes de stenen gaan benutten.

De steen is met name bedoeld voor (keer-)muren in het landschap die worden aangeaard aan de achterzijde. De steen kan echter ook in een gebouw worden gemetseld of gewoon als enkel exemplaar op een beschutte plek staan. Plaatsing van de steen moet onderdeel zijn van een omgeving waar voldoende nectar voorhanden is.

Cement & Leem

De steen is 20x20x40 cm en bevat ruim 140 gaatjes in verschillende diameters tussen 3 en 10 mm. De buitenkant bestaat uit een omhulsel van cement en de binnenkant is van leem. De gaatjes gaan door het beton heen, tot enkele centimeters in de lemen kern. De uiteindelijke diepte van de gaatjes wordt door de insecten bepaald. Uiteindelijk, na vele jaren, raakt de steen van binnen ‘leeggevreten’ waarbij de betonnen buitenkant blijft staan.